Ο Αθλητικός Σύλλογος Πατρών Προμηθέας λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2014 το πρότυπο πρόγραμμα αθλητικών υποτροφιών με τίτλο « ΝΟΥΣ », που έχει σκοπό να συνδυάσει την άθληση με τη μάθηση και να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά με ταλέντο, με φυσικά αθλητικά προσόντα και με θέληση για αθλητισμό να συνδυάσουν και τα δύο αξιοποιώντας και εντατικοποιώντας στο μέγιστο τις αθλητικές δυνατότητές τους με ταυτόχρονη επιμέλεια στις σχολικές τους επιδόσεις. Αναφέρεται σε παιδιά που θα φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες στο άθλημα του μπάσκετ και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιμέλεια στα μαθήματά τους. Για αυτά τα παιδιά ο ΑΣΠ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ οραματίστηκε το πρόγραμμα υποτροφιών «ΝΟΥΣ».

 

 

Οι υποτροφίες περιλαμβάνουν την εξ ολοκλήρου οικονομική κάλυψη από πλευράς του Συλλόγου των εξόδων για: τη στέγασή τους στην Πάτρα, (στον ξενώνα του ιδρύματος Δημ. & Λιλής Σταυροπούλου στον Καστελόκαμπο Πατρών, σε δωμάτια διαστάσεων φοιτητικής εστίας με κλιματισμό), τη διατροφή τους,

xen18101 

xen18102

xen18103 

τις μετακινήσεις τους, τον αθλητικό τους ρουχισμό και τη μόρφωσή τους, με την κάλυψη των διδάκτρων της φοίτησης στα Εκπαιδευτήρια "Αναγέννηση", που εδρεύουν στην Πάτρα.

Εδώ, αξίζει ν' αναφέρουμε ορισμένα γεγονότα που επιβεβαιώνουν αυτό το διττό χαρακτήρα του προγράμματος και υποδεικνύουν την επιτυχημένη εφαρμογή των στόχων του. Οι αθλητές του Προμηθέα έχουν κατακτήσει με τα "Εκπαιδευτήρια Πάνου¨την 2η (το 2016 στην Καβάλα), την 3η (το 2017 στην Λευκωσία) και την 1η (το 2018 στην Αρχ. Ολυμπία) θέση στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Λυκείων. Έχουν, δηλαδή κατακτήσει 1 χρυσό, 1 αργυρό κι ένα χάλκινο μετάλλιο, συναγωνιζόμενοι απέναντι στα Λύκεια όλης της Ελλάδας. Παράλληλα, 6 αθλητές-μαθητές εισήχθησαν σε ανώτερα και ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πέρσι (1η χρονιά που αποφοίτησαν αθλητές του προγράμματος), ενώ αντίστοιχα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν και φέτος οι μαθητές. Αξίζει, μάλιστα, να διαβάσει κανείς την ευχαριστήρια επιστολή ενός γονέα από τους επιτυχόντες το 2017 για να πάρει μια ιδέα για τον τρόπο λειτουργίας .

 ekppan18401

  Σκοπός είναι υπό την επίβλεψη του Σωματείου μας να τους δοθεί η δυνατότητα να προπονούνται οργανωμένα, σωστά και εντατικά ενώ παράλληλα πάλι υπό την επίβλεψή μας να μορφωθούν σε οργανωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα με σκοπό να εισαχθούν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να συνδυάσουν την άθληση με τη μάθηση και να αποφευχθεί το φαινόμενο στο βωμό της μελλοντικής «επαγγελματικής» καριέρας στο μπάσκετ τα παιδιά να αφήνουν τη μόρφωσή τους σε δεύτερη μοίρα. Επίσης, με το πρόγραμμα αυτό δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά που έχουν πλούσιο ταλέντο και προοπτική στο μπάσκετ και βρίσκονται είτε σε απομακρυσμένες περιοχές είτε οι γονείς τους δεν έχουν την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα να μη «χαθούν» και να συνδυάσουν την οργανωμένη προπόνηση με την οργανωμένη μάθηση. Τα παιδιά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα τελούν υπό τη καθημερινή μέριμνα του Αθλητικού μας Συλλόγου. Αθλητικά ένα δίκτυο από προπονητές, γυμναστή, φυσικοθεραπευτή, ιατρό, διατροφολόγο και ψυχολόγο έχουν την επίβλεψη των αθλητών, ενώ μορφωτικά έμπειροι καθηγητές καταξιωμένοι στο χώρο της παιδείας έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσής τους. Το πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την ευθύνη και την καθοδήγηση κορυφαίων προπονητών στο χώρο του αναπτυξιακού μπάσκετ, ενώ στο τέλος της σχολικής χρονιάς αξιολογείται η πορεία τους τόσο η αθλητική όσο και η μαθησιακή. Σε περίπτωση που ένας αθλητής αδιαφορεί είτε για τις προπονήσεις του είτε για τα μαθήματά του τότε η υποτροφία θα σταματά, βάσει του αποτελέσματος που εκδίδει εξειδικευμένη επιτροπή αθλητικού και εκπαιδευτικού κύρους

Αθηλτικά, οι επιτυχίες του προγράμματος και των τμημάτων υποδομής του Συλλόγου, από την πρώτη, κιόλας, ημέρα λειτουργίας του ΝΟΥΣ είναι εντυπωσιακή, καθώς ο Προμηθέας είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που συμμετείχε για 4η συνεχόμενη χρονιά στην Τελική Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων, η μοναδική που συμμετείχε για 5η σερί χρονιά στην Τελική Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων, ενώ έχει πετύχει 9 συνεχόμενες προκρίσεις σε Τελικά Πανελληνίου Πρωταθλήματος Υποδομών (Εφήβων ή Παίδων), όταν η επόμενη ομάδα σε συμμετοχές την τελευταία πενταετία έχει 5 (ΠΑΟΚ), ενώ ακολουθούν με 4 ο ΑΣΕ Δούκα και ο Ίκαρος Καλλιθέας. Οι πατρινοί έχουν ήδη κατακτήσει 1 χρυσό (το 2019 στους Παίδες), 2 αργυρά (το 2017 στους Εφήβους) και (το 2016 στους Παίδες) κι ένα χάλκινο μετάλλιο (το 2018 στους Παίδες), ενώ είχαν 8 φορές παίκτη/ες στην καλύτερη ομάδα του Τουρνουά Πανελληνίου Εφήβων/Παίδων.

pro1718blpo0161

 

23 Αθλητές έχουν κληθεί και συμμετάσχει σε προπονήσεις και αγώνες των Εθνικών Ομάδων, ενώ την αγωνιστική χρονιά 2017-18 σε κλιμάκια και αγώνες της Εθνικής Ελλάδας (Εφήβων U18 – Παίδων U16 , Παμπαίδων U15-U14) έχουν συμμετάσχει 13 αθλητές. Επιπλέον, αξίζει να τονίσουμε πως 6 αθλητές του προγράμματος (Μαντζούκας, Σανδραμάνης, Γκάτζιος, Ερμείδης, Καραϊσκος και Σωτηρίου) συμμετείχαν φέτος κανονικά στις προπονήσεις της Ανδρικής ομάδας, 1-2 ήταν -σχεδόν σε κάθε αγωνιστική- στην αποστολή των αγώνων, ενώ συμμετείχαν σε πολλoύς αγώνες της Stoiximan.gr Basket League σε μια χρονιά που ο Προμηθέας κατέκτησε την 3η θέση στην κανονική περίοδο και την 4η στην Τελική Κατάταξη.

 pro1718bl2611 

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί η συμμετοχή της στις αρχές Ιανουαρίου στον Α΄ Προκριματικό Όμιλο της «Ευρωλίγκας των Μικρών» (Adidas Next Generation Tournament, που διεξήχθη στην Οσπιταλέτ της Ισπανίας (L'Hospitalet, μια πόλη νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης), όπου κατέλαβε την 8η ΄θέση στο Τουρνουά, έχοντας συνολικό απολογισμό 1 νίκη και 3 ήττες, αντιμετωπίζοντας τις Μπαρτσελόνα (84-104), Ουνικάχα Μάλαγα (71-63), Βιλερμπάν (61-76) και την γηπεδούχο Τόρονς Λα Χοσπιτάλε (85-92).

torn1800104b

Το τελευταίο, και ίσως, σημαντικότερο νέο όσον αφορά στο «ΝΟΥΣ» είναι πως στον Καστελόκαμπο της Πάτρας οι Αχαιοί «χτίζουν» το δικό τους μπασκετικό παλάτι! Ένα προπονητικό κέντρο στα πρότυπα των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στην ομάδα. Το κέντρο βρίσκεται σε φάση κατασκευής αυτή την περίοδο, με τις εργασίες να έχουν αρχίσει με γοργούς ρυθμούς από τους ανθρώπους της ομάδας. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται δύο κτίρια, τα οποία θα έχουν τρία κλειστά γήπεδα στα οποία θα υπάρχουν κερκίδες και χώροι αναμονής. Παράλληλα, θα υπάρχουν γραφεία, βοηθητικοί χώροι, υπόγειο πάρκινγκ, αλλά και προαύλιο το οποίο θα είναι προσεγμένο και με σεβασμό στο «πράσινο». Μιας και αναφερθήκαμε στο «πράσινο», τα τρία αυτά γήπεδα που χτίζει ο Προμηθέας, τα οποίο θα είναι διεθνών προδιαγραφών και αυτά θα έχουν ως έδρα τα τμήματα υποδομής της ομάδας, θα έχουν βιολογικό καθαρισμό, έπειτα από απόφαση του ισχυρού άνδρα της ομάδας, Βαγγέλη Λιόλιου.

gympro305

Μάλιστα, οι άνθρωποι του Προμηθέα έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα του «πράσινου», καθώς δεν πειράχτηκε ούτε δέντρο από την περιοχή του Καστελόκαμπου! Αξίζει να αναφέρουμε πως το προπονητικό κέντρο χτίζεται σε μεγάλη ιδιόκτητη έκταση, η οποία ανήκει στον Προμηθέα και βρίσκεται πίσω από της εστίες που διαμένουν οι παίκτες της εφηβικής και παιδικής ομάδας, στον ξενώνα του ιδρύματος Δημ. & Λιλής Σταυροπούλου, στον Καστελόκαμπο Πατρών. Δηλαδή, αθλητές που συμμετέχουν στο πρότυπο πρόγραμμα αθλητικών υποτροφιών «ΝΟΥΣ» του Προμηθέα.

gympro304

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΑ (Στο Προπονητικό Κέντρο του Προμηθέα στον Καστελλόκαμπο)

Address: Γερ. Σκλάβου 4

Ωράριο: 

Γραφεία ΚΑΕ: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 18:00

Προπονητικό Κέντρο: Δευτέρα - Κυριακή 09:00 - 22:00

Phone (ΚΑΕ): +30 2610 275820

Phone (Ακαδημιών): +30 2610 434536

Fax: +30 2610 625913

Email: info@promitheasbc.gr

 

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνεται τα τελευταία νέα
Please wait